pátek 18. ledna 2013

Tip do kuchyně

Máte rádi bylinky? Já je přímo zbožnuju! Zvláštní je, že ani ne tak do jídla (i když to taky :-) ), ale spíše jako okrasu do kuchyně. Moc se mi líbí několik květináčků na okně s různými druhy. Já doma pravidelně udržuji (no, tak dobře, spíše se o to snažím :-) ) bazalku, rozmarýn, petrželku a meduňku.

Používám na ně jednoduché bílé květináčky a mám je v kuchyni za oknem. Snažím se je přidávat do jídla a podporovat je, aby rostly do krásy. Občas mi bohužel nějaká zajde, když vidím, že už se k tomu schyluje, tak bylinku ostříhám - a to, co se dá ještě zachránit, zmrazím.

Chtěla bych se jim trošku teď víc věnovat, tak jsem našla pár nápadů na pěstování, které by nejen mě mohly inspirovat. A jak to máte s bylinkami vy? Pěstujete? Kupujete? Používáte? Těším se, že mi v komentářích napíšete, jaké máte nejraději. Krásný pátek všem :-)



pěstování bylinek v plechovkách od ovoce...moc se mi líbí ta vanička :-)


 3 květináče se společnou miskou



takto pěstuji bylinky já - v jednoduchých bílých květináčích, každou bylinku zvlášť


 veselejší varianta s tabulkou na popsání



kyblíčky v závěsu


originální varianta pěstování v plechovkách od čaje



 v přírodních barvách s tabulkou


 hlavou dolů :-)



 dřevěný truhlík je také moc hezký


a nakonec tip na uchování bylinek - dejte je do formy na led a zalijte olivovým olejem
všechny obrázky jsou odtud


4 komentáře:

  1. Ty typy na dekor bylinek jsou moc pěkné! Jednou, až budu mít kuchyň podle svého - světlou, vzdušnou, v provance stylu, bych ráda zákoutí s bylinkami. Ale trochu se obávám, že mi moc nepůjdou (jsem schopná zahunit i kaktus :-D). Zatím se spíš spoléhám na sušené bylinky a z mých v květináči mi přežil jen rozmarýn :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. rozmarýn je i pro mě sázka na jistotu :-) a ještě meduňka :-)

      Vymazat
  2. Ahoj! Zajímá mě ten poslední tip na uchování bylinek... pochopila jsem správně, že to mám zamrazit? :-) A jaká je pak trvanlivost? Díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, ano, přesně tak, dáš do formy na led, zaliješ olivovým olejem a zamrazíš. Já to zatím zkoušela jen s vodou...nebo dávám bylinky do mrazáku do k tomu účelu určených plastových misek. Nevím tedy, jaká by byla přesně trvanlivost, ale tipla bych, že třeba dva měsíce určitě...ale myslím, že bys to poznala, kdyby už to nebylo ono :-)

      Vymazat