pondělí 14. ledna 2013

Co si obléknout na pracovní pohovor? (1)

Každý z nás již někdy byl nebo bude postaven před situaci, kdy se jde prezentovat k možnému budoucímu zaměstnavateli. Ano, čtete správně, nepůjdete prezentovat jen své znalosti, dovednosti a zkušenosti, ale půjdete také prezentovat sami sebe. K prvnímu dojmu, jehož důležitost snad nemusím zmiňovat, patří neodmyslitelně to, co máme na sobě a jak jsme upraveni. Ráda bych se tedy dnes věnovala této části, na které můžete před pohovorem snadno zapracovat.

Jako personalistky se mě kandidáti často před osobním setkáním po telefonu ptají, jak k nám mají přijít oblečeni. Často jim odpovídám, že jejich oblečení by mělo vyjadřovat jejich zájem o danou pozici. Můj názor je, že i když se ucházíte o místo ve společnosti, kde neplatí žádný dress code, neměli byste to, co máte na sobě, podcenit. Pokud víte, že vaši potenciální kolegové nosí do práce tričko a džíny, musíte mít na paměti, že situace pohovoru je od běžného dne ve společnosti zcela odlišná - jde tu o hodně.



 
inspirace na ležérnější pohovorový outfit ve pudrově růžové (pokud chcete dodržet přesně dress code, vezměte si ještě sako)

 

Pojďme se tedy zaměřit na jednotlivé části oděvu:

Oproti mužům mají ženy širší spektrum oblečení, které mohou pro tuto příležitost zvolit. Obecně vzato by oblečení mělo být elegantní, nevyzývavé a spíše v tlumených barvách (blýskavé a průhledné materiály vynecháváme). Může se jednat o kostýmek, pouzdrové šaty, košili se sukní, elegantní top s kalhoty a sakem, atd.

U sukně mějte na paměti, že by neměla být v první řadě příliš krátká ani příliš dlouhá. Ideální délka končí pár centimetrů nad koleny nebo v úrovni kolen. Důležitá je také dobře zvolená velikost, pokud vám bude příliš těsná, můžete působit vyzývavým dojmem. Na délku myslete také u kalhot, ta by se měla upravit dle výšky podpatků, které k outfitu zvolíte (u kalhot klasického střihu je to dva palce nad zemí, na kalhoty slim fit se toto pravidlo samozřejmě nemůže vztahovat).

U topu nebo košile je důležitý především výstřih, který by neměl být příliš hluboký. Pokud k modelu nepřidáte sako, zapomeňte na tenká ramínka, i kdyby bylo venku 30 stupňů. Ramena by měla být zakryta. Pozor si dejte také na přílišnou zdobnost topu, pokud můžete, volte raději střídmější vršek.

Správné business oblečení by mělo být vrstvené, tzn. pokud chcete dodržet etiketu 100%, vezměte si na košili, top nebo šaty ještě sako nebo bolerko.
 
 
 
tmavě modrá varianta s tulipánovou sukní

Jako obuv zvolte boty na pokud možno středně vysokém podpatku s uzavřenou špičkou a plnou patou. Pokud máte na sobě sukni, etiketa velí ji za každého počasí doplnit punčochy. V zimě je to s obuví těžší než v jiném ročním období, protože většina z nás nosí kozačky. V závislosti na prestiži společnosti, do které se chystáte, bych kozačky buď ponechala nebo bych se před pohovorem přezula.

Obecně u oblečení je dobré si dát velký pozor na barvy. Barvy mohou vyjadřovat to, jak se cítíme, ale také ovlivňují to, jak se s námi budou cítit druzí. Jak jsem již zmínila, na pohovor bych volila mírnější tóny, příliš syté barvy bych nechala na jinou příležitost (zvláště žlutá apod.). Ideální barvou je modrá ve všech odstínech, béžová, světle šedá aj. Pozor si dejte především na červenou, která může být pojímána jako barva vyjadřující agresi.

Doufám, že jsem vám dnes alespoň trochu přiblížila zásady oblékání na tuto příležitost, a protože je toto téma poměrně obsáhlé, bude mít i své pokračování :-) V příštím postu se můžete těšit na něco málo o vhodných doplňcích a také o celkové úpravě zevnějšku... ;-)
 

6 komentářů:

  1. Tento článek je pro mě teď velmi aktuální, proto díky! Těším se na pokračování! Kdybys měla i nějaké tipy na účesy (a jak je vyrobit), budu moc ráda! Pěkný den..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, jsem ráda, že jsem se Ti s článkem trefila do noty, něco málo o účesech je už nachystané v jeho pokračování ;-)

      Vymazat
  2. Bezva inspirace - ty topy a kabelky jsou parádní! Takovýhle styling se určitě bude hodit nejen na pohovor :-) Mám za sebou pohovorů jen pár, vždycky jsem přemýšlela o tom, jak se oblečení bude hodit na to místo, kam jdu (abych nebyla oblečená moc ležérně nebo naopak to nebylo přehnané), aby mi to slušelo=reprezentovalo mě to dostatečně ;-) a aby to odráželo, že mi na tom záleží. Ale tvoje rady jsou fakt profesionální ;-) Těším se na pokračování!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, Marky, že se Ti inspirace líbí! a máš pravdu, že se hodí nejen na pohovor :-)

      Vymazat
  3. Skvělý článek, podle mě se nic nezkazí dobře padnoucím černým sakem, tím jsem se vždy řídila :-) Sama jsem dělala výběrová řízení k nám do firmy a občas jsem se nestačila divit, co si někteří lidé vezmou na pohovor na sebe.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Černé sáčko vypadá vždycky dobře, to je pravda :-) taky se tu někdy opravdu "pobavíme" v čem sem kandidáti přijdou...

      Vymazat