středa 20. února 2013

Pracovní stůl podle Feng Shui


V době, kdy mě v práci začínal opouštět počáteční optimismus, jsem se sháněla po něčem, co by mi pomohlo cítit se alespoň trochu lépe. Kromě svého "zpozitivnění" jsem se zaměřila i na vylepšení svého pracovního prostředí.
O tradičním čínském učení Feng Shui jsem měla povědomí už delší dobu a věděla jsem, že se dá dobře aplikovat třeba na byt, ve kterém žijete. Když jsem se o uspořádání prostředí podle tohoto směru dozvěděla více, rozhodla jsem se ho aplikovat právě na svůj pracovní stůl, protože to je v práci jediná věc, kterou si můžu uspořádat podle své libosti.
Necítím se býti tím správným odborníkem, ani zde není tolik prostoru, abych principy Feng Shui objasňovala. Prosím i celý článek berte jen jako inspiraci z pohledu lajka. Chtěla bych jen říci, že se Feng Shui zabývá harmonickým uspořádáním prostoru, které nám pomáhá, abychom se v daném prostředí cítili co nejlépe a přitom, obzvláště na pracovní půdě, využívali svůj potenciál a podporovali kariérní růst.
A jak tedy můžete využít toto učení k harmonickému uspořádání svého pracovního stolu (ať už pracujete nebo studujete?)
Jako první je vůbec důležité umístění pracovní plochy, které by se mělo řídit základními pravidly: neměli bychom sedět zády ke dveřím ani přímo pod oknem, ideální je mít za sebou zeď a mít dobrý přehled o celé místnosti. Pokud je to možné, okno by mělo být po vaší levici.
Pokud už máte správnou polohu stolu, je na čase se věnovat jednotlivým předmětům. Musím zde podotknout, že na stole by mělo být jen to nejnutnější, zkuste velkou část koncentrovat do zásuvek, ale pozor na hromadění papírů!
O rozdělení sektorů jsem už přečetla různé názory, nejvíce se mi líbil následující postup, který je podle mě jednoduchý a srozumitelný:
Pracovní plochu rozdělte na tři části: levou, pravou a středovou. Do levé, která reprezentuje moudrost, koncentrujete vše, co potřebujete k práci, čili počítač, knihy apod. V pravé části, představující vztahy, mějte věci, které jsou vám milé a které vám připomínají vaše přátele, partnera a blízké osoby. Může tu být třeba rámeček s fotografií, dárky od přátel apod. Středová část pak představuje zdraví a tento prostor by měl být nejvíc čistý a klidný. Hodí se sem například květina, nějaká přírodnina nebo drahý kámen.
Tyto jednoduché zásady by vám měly pak pomoci k lepšímu proudění energie a tím i k vylepšení pracovní atmosféry. Samozřejmě by stůl měl být vždy čistý a uspořádaný, abyste dali k proudění energie vůbec prostor :-)

Chtěla jsem vám k tomuto článku nafotit i svůj pracovní stůl, ale bohužel je naše kancelář teď ve fázi přeorganizovávání a stěhování. Ráda se ale po těchto úpravách k tomuto článku vrátím a ukážu vám, jak jsem uvedla tyto tipy do praxe :-)

1 komentář: