pátek 1. února 2013

Fit Tip

Ráda bych vám sem občas přidala i příspěvek o zdravém životním stylu a podělila se s vámi o nějaké tipy, které mi v tomto směru pomáhají. Zdravý životní styl se snažím dodržovat, záleží mi na tom, jak se cítím a v neposlední řadě i jak vypadám a jestli je moje tělo zdravé. Patřím ale k těch z nás, kteří k dodržování nějakých pravidel potřebují trošičku kontrolu, protože pokud ji nemám, jsem jako utržená ze řetězu a vybílím ledničku za pět minut :-))

Jednou z forem takové kontroly je pro mě zapisování. Ať už snědeného jídla nebo sportovních aktivit. Asi před dvěma lety se mi dostala do rukou tabulka od Flory, která byla nazvaná Cesta ke zdravému srdci. Na této tabulce se mi líbilo, že sem nezapisujete pouze jídlo nebo pohyb, ale že je zde i kolonka, které se týká duševní rovnováhy. Těchto tabulek jsem popsala už nespočet a inspirovalo mě to k tomu, vytvořit i takovou tabulku vlastní. Ráda bych se s vámi tedy o ni podělila, zhotovila jsem ji ve třech barevných provedeních, abyste si mohli vybrat podle svého stylu :-)




Princip je jednoduchý - do kolonek "stravování", "pohyb" a "péče o duši" si napíšete svá předsevzetí, která chcete na cestě za zdravým životním stylem dodržovat. Pak už jen vybarvujete daný symbol (mně se líbila srdíčka :-) )  za každý den, kdy se vám podaří daný krok neporušit. Já si například do ke "stravování" napíši "sníst každý den alespoň 1 kus ovoce a 1 kus zeleniny", do "pohybu" pak "domácí cvičení alespoň 20 minut" a vybarvím pak políčka, kdy se mi podařilo doma cvičit. Do "péče o duši" mám pak připravený úkol "čtení před spaním", atd. Předsevzetí můžete mít v každé kolonce hned několik. Na konci týdne můžete spočítat vybarvené symboly a při určitém počtu se třeba něčím hezkým odměnit.
Tak kdo jde do toho se mnou? :-)





A co pomáhá vám dodržovat zdravý životní styl?
Mějte krásný víkend :-)

6 komentářů:

  1. To se mi líbí! Ale mohla bys prosím tě napsat víc tipů na to, co patří do těch kolonek? Jídlo a sport si asi dokážu představit, ale co ta péče o duši? Díky, Terry

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terry, tam si můžeš dát v podstatě cokoli, co Ti pomáhá proti stresu a co Ti vytvoří dobrou náladu - třeba kafe s kamarádkou, meditace, procházky se psem, relaxační koupel, masáž, psaní deníku apod. :-)

      Vymazat
  2. Tak tuhle tabulku znám :-) I já mám pár fit tipů, které se více méně snažím dodržovat :-) Ale - jsem prostě gurmán /žrout/, takže mi nezbývá nic jiného, než se víc hýbat :-D Budu ráda za nějaké tvé inspirace na cvičení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A které to jsou, Marky? jsem zvědavá :-) inspirace na svičení určitě také bude :-)

      Vymazat
  3. Díky, tisknu a od pondělí vybarvuju :))))

    OdpovědětVymazat